Μαθητές και παιδιά πρόσφυγες ενώνουν τη φωνή τους κατά του ρατσισμού

Δύο αφρικανές χορεύτριες του συγκροτήματος Mandela girls ανεβαίνουν στη σκηνή με πολύχρωμες φορεσιές και καλωσορίζουν τον κόσμο που έχει κατακλύσει την αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, με έναν παραδοσιακό χορό της Νότιας Αφρικής.

«Κυρίες και κύριοι, οι μαθητές που βραβεύονται σήμερα δεν σιώπησαν, ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στο ρατσισμό και τη βία, με επιχειρήματα, προτάσεις και ευαισθησία. Τους συγχαίρουμε και τους καλούμε να συνεχίσουν αυτό τον αγώνα για να σταματήσει ο κύκλος της βίας», δηλώνει η Υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης της Υ.Α., κ. Καίτη Κεχαγιόγλου, ανοίγοντας το μεσημέρι του Σαββάτου, 23 Ιουνίου, την Τελετή Βράβευσης του 17ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.

Πάνω από 400 μαθητές, γονείς, παιδιά πρόσφυγες, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων και κομμάτων τίμησαν με την παρουσία τους την Τελετή Βράβευσης του περσινού διαγωνισμού με τίτλο «Ρατσισμός και Ξενοφοβία: Επικίνδυνα φαινόμενα για μια χώρα». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, είκοσι επτά μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεκαεπτά ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής, βραβεύθηκαν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό μέσα από τα κείμενα, τις ζωγραφιές και τις συνεντεύξεις τους. Οι μαθητές κατέθεσαν το προσωπικό τους στίγμα και τις προτάσεις τους στο προφητικό θέμα του διαγωνισμού κι ένωσαν τη φωνή τους , με τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, στέλνοντας ένα ηχηρό, πολύχρωμο μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ξεκινώντας τις απονομές των τιμητικών διπλωμάτων στους μαθητές, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ. Γιάννος Λιβανός, δήλωσε ότι ο Μαθητικός Διαγωνισμός είναι από τις λίγες εκδηλώσεις που η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στηρίζει διαχρονικά: «Σε μια περίοδο που ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία έχουν αυξηθεί στη χώρα μας, ως φαινόμενο που συνδέεται με την οικονομική κρίση και λόγω απουσίας εθνικής πολιτικής για τη μετανάστευση αποδεκτής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η Γ.Γ.Ν.Γ έχει επεκτείνει τη συνεργασία της με την Υ.Α. σε ένα πρόγραμμα, τα Περάσματα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και νέους και ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο κατά του ρατσισμού με όχημα τα σχολεία. Ένα βιωματικό παιχνίδι που βάζει στη θέση των προσφύγων τους νέους και τους εφήβους».

Στην ομιλία του, o Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α., κ. Γιώργος Νταλάρας, απευθυνόμενος στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό σημείωσε: «Αυτά τα παιδιά, με τον τρόπο που γράφουν, που αντιμετωπίζουν και αντιπαρατίθενται στην κοινωνία, είναι το πιο υγιές, ενεργό και δημιουργικό κομμάτι ενός κόσμου που ταλανίζεται, παιδεύεται και στο τέλος αυτομαστιγώνεται. Να ξέρετε, κι εσείς οι μεγαλύτεροι που είστε εδώ και οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, ότι αυτά τα νέα παιδιά που ασχολούνται, γράφουν, νοιάζονται και αγαπούν τον κόσμο που ζουν με την νιότη τους και το πείσμα τους, αυτοί λοιπόν οι νέοι άνθρωποι θα μας έχουν πάντα κοντά τους. Να είστε καλά και να συνεχίζετε. Συγχαρητήρια»

Ο Επικεφαλής της Υ.Α. στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, απονέμοντας βραβείο σε μια μαθήτρια από τον Έβρο, αναφέρθηκε στο πόσο σύνθετα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο διάλογος για την αναζήτηση λύσεων, μακριά από συνθηματολογία και υπεραπλουστεύσεις, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη. «Όλα ξεκινάνε από το σχολείο, εκεί που ο πόθος για μια καλύτερη κοινωνία μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξεις και συμπεριφορές που να ενώνουν αντί να διχάζουν τους ανθρώπους… Απέναντι στο δηλητήριο του μίσους, που οδηγεί στην εύκολη στοίχιση πίσω από χουλιγκανικές ορδές θρασύδειλων, εσείς προτάσσετε το διάλογο και την ανθρώπινη αλληλεγγύη… Δεν είναι ο ευκολότερος πάντα δρόμος… Απέναντι σε όσους ανέχονται ή επικροτούν σήμερα τη ρατσιστική βία, τη φασιστική βία, θυμίστε τους πως αύριο μπορεί να είναι αυτοί τα υποψήφια θύματα. Γιατί η βία γεννά βία και δεν λύνει κανένα πρόβλημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Οι βραβευμένοι μαθητές παίρνοντας το λόγο, συγκίνησαν με την τόλμη και την υπευθυνότητά τους. «Μέσα από την εργασία μας δεν επιχειρήσαμε να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα, αλλά να μεταδώσουμε όσα είδαμε, την εμπειρία μας, από την δική μας περιορισμένη σκοπιά. Διαπιστώσαμε πόσο ανώριμοι είμαστε, πόσο εσωστρεφείς και αμήχανοι απέναντι στο άλλο, και ότι πρέπει να βλέπουμε σαν κοινωνία το άλλο ούτε σαν καλό ή κακό ούτε σαν άσχημο ή ωραίο», ανέφεραν μαθητές από την Αθήνα που στην εργασία τους πήραν συνεντεύξεις από μετανάστες, οργανώσεις και την αστυνομία.

Τα παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και συμμετείχαν στο Μαθητικό Διαγωνισμό, ταξίδεψαν στην Αθήνα από τα Ανώγεια Κρήτης, την Αγριά Βόλου, τη Μακρινίτσα, την Αγιάσο Λέσβου για να μοιραστούν την προσωπική τους εμπειρία από το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς και να δηλώσουν την αντίστασή τους στην ανερχόμενη ξενοφοβία: «Στα προβλήματά σας ανήκουμε κι εμείς όμως. Εμείς οι πρόσφυγες που ήρθαμε εδώ για να χτίσουμε από την αρχή τη ζωή μας και να γεμίσουμε με ελπίδα τα πνευμόνια μας. Το καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο για κανέναν λοιπόν. Αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε, ν’ ακούσετε κι εσείς τη φωνή μου. Προσπαθήστε να έρθετε κοντά μας και εμείς θα σας βοηθήσουμε».

Βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Τεχνόπολις», κ. Κωσταντίνος Μπιτζάνης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, εκπρόσωποι του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, του ΚΕΔΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, μεταναστευτικών κοινοτήτων, δημοσιογράφοι όπως ο Niko Ago, καλλιτέχνες κι εκπαιδευτικοί.

Μετά τις βραβεύσεις των μαθητών ακολούθησε το αφρικανικό παραμύθι «Η φωτιά στο βουνό», μια θεατρική διασκευή από τους μαθητές του καλλιτεχνικού γυμνασίου Γέρακα, οι οποίοι ταξίδεψαν το κοινό με ένα μοναδικό τρόπο στη μακρινή Χώρα του Κουράγιου, όπου ένας νέος προσπαθεί να επιβιώσει με την πίστη και την επιμονή του.

Παράλληλα με την εκδήλωση το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει στον ίδιο χώρο μία εικαστική έκθεση με αφρικανικά τοτέμ, μάσκες, ασπίδες και φιγούρες που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού σχολείου του Γέρακα, ενώ η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η Συριακή Κοινότητα και το Στέκι των Λαών της Ανατολής «Γέφυρα» πρόσφεραν ένα δείγμα της παραδοσιακής τους κουζίνας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μικροί και μεγάλοι, ακολουθώντας τα βήματα του χορευτικού συγκροτήματος Mandela girls πάνω στη σκηνή, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά αποδεικνύοντας πως «Σε μια δίκαιη κοινωνία χωράμε όλοι. Όταν εξορίζονται η ανθρωπιά, η λογική και τα δικαιώματα, τότε δεν χωράει κανείς»*

* Βραβευθέντες μαθητές Α’ Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πρεπει να προσπαθησει ο καθε ενας ατομικα,και συνολοικα για μια υγιη κοινωνια,χωρις βια και φιλετικες διακρισεις.Το μελλον της χωρας και του κοσμου ολου,ειναι τα παιδια,οι νεοι ανθρωποι,με αυτες τις ιδεες.Κατα της βιας,κατα του ρατσισμου,κατα της φτωχειας.Ουτε ενα παιδι,ουτε ενας ανθρωπος δεν πρεπει να νοιωσει την αποριψη λογω χρωματος και καταγωγης.

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.