ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

«9η ΙΟΥΛΙΟΥ» Βασίλη Μιχαηλίδη με «Διάσταση»

Και τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα,

Κύρου Πατσαλίδη, Κώστα Χατζηχριστοδούλου

9th July

«Η 9η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για ολόκληρο το έθνος. Θα πρέπει κάνεις να στέκεται με σεβασμό και ταπεινότητα, καταρχήν απέναντι στα ίδια τα γεγονότα αλλά και στο έργο του ποιητή.

Έχοντας συναίσθηση της σπουδαιότητας και του ειδικού βάρους για τον Ελληνισμό της Κύπρου του ποιήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη και θεωρώντας το προσωπικό μου χρέος, ασχολήθηκα εδώ και καιρό με την σύνθεση ενός «ορατορίου» που θα μετέφερε μουσικά την ποιητική δύναμη του έπους.

Αφού ολοκλήρωσα μεγάλο μέρος του έργου, αποσπάσματα παρουσιάστηκαν στις αρχές του 1980 στο Κούριο με την «Διάσταση», στο Ηρώδειο το 1994 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πανηγυρική συναυλία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ.

Η παρουσίαση της ολοκληρωμένης μορφής του έργου δεν κατέστη ποτέ δυνατή λόγω των ιδιαιτέρων μουσικών απαιτήσεων, των τεχνικών δυσκολιών αλλά και του κόστους που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Μετά από τόσα χρόνια και παρόλες τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα πιστεύω ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να παρουσιαστεί το έργο στην ολότητα του.

Έχω για συνεργάτες εκτελεστές του έργου ότι καλύτερο θα μπορούσα να ονειρευτώ! Το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης» που είναι πιστοί μου συνεργάτες εδώ και 30 χρόνια και τώρα υπό την διδασκαλία της Αντριάνας Σεργίδου η οποία ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος του έργου, το φίλο μου κορυφαίο τραγουδιστή του Ελληνισμού Γιώργο Νταλάρα και δύο σπουδαίους Κύπριους καλλιτέχνες, το βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη και το Κώστα Χατζηχριστοδούλου. Ακόμη είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με μια εξαιρετική 10 μελή ορχήστρα από σολίστες μουσικούς.

Σε μια καριέρα 40 περίπου χρόνων έχω ασχοληθεί με επιμονή με την κυπριακή ποίηση. Η «9η Ιουλίου» όμως, αποτελεί ξεχωριστή, θέλω να πιστεύω, ενασχόληση και η παρουσίαση του ορατορίου αυτού θα είναι για μένα έργο ζωής !»

Με αυτά τα λόγια ο συνθέτης του έργου Μιχάλης Χριστοδουλίδης προ αναγγέλει τις δύο παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο «ΡΙΑΛΤΟ» στη Λεμεσό στις 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου στις 20:30 .

Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και πολιτισμού κυρίου Κώστα Καδή.

Θεσμικός χορηγός το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Μεγάλοι Χορηγοί: CYTA ΟΠΑΠ Κύπρου

Ήδη άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων από το θέατρο «ΡΙΑΛΤΟ»

ΤΗΛ: 77 77 77 45

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.