5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΡΙΕ Νταλάρα (με κεφαλαία για το καλλιτεχνικό σας μέγεθος και την προσφορά σας στο σύγχρονο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα). Φίλε Γιώργο (απλά και από ψυχής, μιας και σχεδόν συνομήλικος, μεγάλωσα, σπούδασα, δούλεψα, ερωτεύτηκα, δάκρυσα, αγανάκτησα, γερνάω, οριμάζω, φιλοσοφώ, αναστενάζω με τους ήχους και τους αντίηχους των τραγουδιών σου).
  Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει τους λόγους για τους οποίους κάποιοι αντιδρούν στην προσφορά των συναυλιών.
  Η αντίδραση του κοινού, τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (π.χ. θεατρικές παραστάσεις) είναι άκρως απαξιωτική. Σε πολλές περιπτώσεις γιουχαϊστηκαν δημιουργοί και εκτελεστές διότι δεν άρεσε αυτό που παρουσίασαν. Εγώ προτιμώ να μην χειροκροτήσω, αν κάτι ή κάποιος δεν μου αρέσει.
  Θεωρώ ότι όπως σε όλα έτσι και στην τέχνη, και κυρίως σε αυτή, ισχύει το «περί ορέξεως …».
  Δυστυχώς αυτά που περνάει ο λαός αυτά τα δύο χρόνια είναι πολύ «χοντρά» για να περιμένουμε από αυτόν μία «εκλεπτισμένη» αντίδραση. Φοβάμαι ότι η ζημιά στην κοινωνική συνοχή, στην ηθική αξία, στην πολιτιστική εξέλιξη και στην ελληνικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της ψυχρής αριθμητικής (και κατά κάποιους) αεριτζήδικης οικονομίας. Τα οικονομικά μεγέθη κάποια στιγμή θα πάρουν την ανιούσα (βέβαια από πολύ χαμηλή αφετηρία) όμως φοβάμαι ότι δεν θα συμβεί το ίδιο (τουλάχιστον όχι εύκολα) με αυτές τις «άϋλες» … υπεραξίες.
  Αυτός ο καταπονημένος, στις περισσότερες περιπτώσεις αδικημένος και ληστευμένος (υλικά και συναισθηματικά) πολίτης πολλές φορές θα ξεπεράσει τον εαυτό του, δυστυχώς όχι πάντα στη θετική κατεύθυνση.
  Τώρα παρά ποτέ θα πρέπει, όσοι έχετε το χάρισμα να «μιλάτε» στο λαό, να του παρασταθείτε και να τον ανεχτείτε.

 2. Αποστρέφουμε το πρόσωπο,
  μόλις νιώσουμε σ’ ανώτερο σκαλί
  εχθρούς και φίλους.

  Το ύψος απογυμνώνει την ψυχή.
  Το δικό μας ή των άλλων.

  ΔΗΜ. Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟ ΒΙΑΙΟ, ΒΛΑΣΦΗΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ‘ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ’ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ.

  ΣΗΜΕΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ » ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΕΦΟΥΝΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΛΙΣ ΝΙΩΣΟΥΝΕ Σ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΚΑΛΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ» ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Σ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΟΣΟ ΛΙΓΟΙ) ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  »ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ
  ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΕ»
  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ.

  ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ -ΕΥΤΥΧΩΣ- , ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ, ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ…

  ΚΥΡΙΕ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ.

  ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΙΟΓΛΟΥ
  ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

 3. Κύριε Νταλάρα, είμαι ένας ερασιτέχνης μουσικός που ζώ και εργάζομαι στη Νορβηγία. Πήρα το θάρρος να στείλω προσωπικά αυτό το μύνημα γιατί πάντα θαύμαζα και θαυμάζω το έργο σας και επιθυμώ με αυτόν τον τρόπο να σας δείξω την απόλυτη συμπαράσταση όπως και τον σεβασμό μου.
  Η προσφορά σας στον χώρο του πολιτισμού είναι πραγματικά απερίγραπτη. Δώσατε φωνή στον κόσμο να τραγουδήσει την ζωή, την ξενιτιά, τον πόνο. Ο Έλληνας όπου και να βρίσκεται σ ‘αυτόν τον πλανήτη έχει μιά υποχρέωση. Να διατηρήσει τα αγαθά και τις αρετές που μας χάρισαν οι προγόνοι μας. Δημοκρατία, γράμματα και πολιτισμός.
  Δυστυχώς αυτά που έγιναν προχθές κάθε άλλο παρά δημοκρατικά δεν αποδεικνείονται. Η ελευθερία λόγου και απόψεων θα έπρεπε να είναι δεδομένη και οι τυχόν διαφωνίες απόψεων δεν θα έπρεπε να δείχνονται μ ‘αυτόν τον τρόπο και μάλλιστα όχι απέναντι σε κάποιον σαν και εσάς που τόσα χρόνια συνεισφέρατε στον πολιτισμό μας ενεργά και με ζήλο. Λυπάμαι πάρα πολύ για το επίπεδο που έχουμε φτάσει.
  Κλείνοντας θα ‘θελα να επισημάνω οτι είναι άξιοθαύμαστο το γεγονός οτι παρ’ όλες τις αντιδράσεις συνεχίσατε να τραγουδάτε δείχνοντας μ ‘αυτόν τον τρόπο οτι ο καθένας πρέπει να παλέψει για αυτά που πιστεύεικαι να μήν το βάζει κάτω. Έτσι θα έπρεπε να είμαστε όλοι μας.
  Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ από έναν μετανάστη.

 4. Γιωργο σε ξέρω απο όταν ήμουν μικρό παιδί. Μου προσφέρεις τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου. Είμαστε μαζι σου. Όχι στους δειλούς. Άλλο η διαμαρτυρία και άλλο η δειλία. Συνέχισε Γιώργο. Τραγουδά για τις χαρές μας για τις λύπες μας για τα όνειρα μας. Τραγουδά, γιατί η μουσική μας παρηγορεί. Μας δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο και μας φέρνει πιο κοντά στις αλήθειες του εχθές. Για τα τραγούδια μου εγω φταίω μας είχες πει.., για την πατρίδα μας φταίμε όλοι. Μαζι σου. Υπερήφανος και να ξέρεις ότι για κάθε επίθεση υπάρχει και μια ελπίδα. Συνήθως ξεσπαμε στους πιο κοντινούς. Αυτός είναι ο Νταλαρας! Ευχές απο την Αυστραλία.

 5. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  Ο τραγουδιστής παγκόσμιου φήμης Εβγε Γιώργο. Στους αχάριστους αντι-Έλληνες συκοφάντες συνιστώ το βιβλίο του Νίκου Δήμου On the unhappiness of being Greek, γεια αφτο- αναλειση.

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.