Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τη δημιουργία του νέου χώρου προσωρινής φιλοξενίας στον Ελαιώνα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τη δημιουργία ενός νέου χώρου προσωρινής φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Ο χώρος συνιστά ένα θετικό βήμα στις προσπάθειες παροχής αξιοπρεπούς διαμονής στους νεοαφιχθέντες. 

«Καθώς ο ρυθμός των αφίξεων στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά, η κατασκευή αυτής της δομής καλύπτει ένα σημαντικό κενό και αποτελεί θετικό παράδειγμα ταχείας κινητοποίησης και αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ διαφορετικών φορέων. Ο χώρος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για προσωρινή στέγαση και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Για τη βιωσιμότητά του ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επαρκώς μία σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησής του», πρόσθεσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα. 

Ο χώρος, δυναμικότητας σχεδόν 700 θέσεων, περιέχει πολλούς προκατασκευασμένους οικίσκους με ατομική τουαλέτα και κλιματισμό, χώρους συγκέντρωσης και παιδότοπο. Η παροχή σίτισης, ιατρικών υπηρεσιών και ψυχολογικής υποστήριξης γίνεται από εκπροσώπους των κεντρικών και των τοπικών αρχών, ΜΚΟ, ομάδες εθελοντών και προσφυγικές κοινότητες. 

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του χώρου φιλοξενίας, η Υ.Α. παρείχε υποστήριξη στις αρχές με την παροχή τεχνογνωσίας για το σχεδιασμό του. Αυτή τη στιγμή, η Υ.Α. παρέχει ενημέρωση στους νεοεισερχόμενους, μεταξύ άλλων σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου και τη δυνατότητα οικογενειακής επανένωσης. Επίσης, βοηθά τις αρχές στον εντοπισμό ευάλωτων περιπτώσεων και την παροχή διερμηνείας μέσω του εταίρου της ΜΕΤΑδραση.  

Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι τέτοια εγχειρήματα θα πρέπει να συνοδεύονται από συνεχείς και σοβαρές προσπάθειες, στο πλαίσιο ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, για τη βελτίωση της πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου, τη σημαντική αύξηση της δυναμικότητας υποδοχής, τη βελτίωση των συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο και τους ασυνόδευτους ανηλίκους και την παροχή καλύτερων προοπτικών ένταξης των προσφύγων στη χώρα. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτές τις προσπάθειες. Η Υ.Α. παραμένει στη διάθεση των ελληνικών αρχών προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων.  

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.