Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) είναι συγκλονισμένη από τις αλλεπάλληλες τραγωδίες τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, όπου υπερφορτωμένα πλοιάρια με πρόσφυγες βυθίστηκαν εν μέσω θαλασσοταραχής. Τριάντα τέσσερα άτομα (4 βρέφη, 11 παιδιά, 10 γυναίκες και 9 άνδρες) έχασαν τη ζωή τους τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Τέσσερα ακόμη παιδιά αγνοούνται από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου. Μια νέα τραγωδία σημειώθηκε σήμερα, με τουλάχιστον 22 νεκρούς και αγνοούμενους, όταν ένα πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές της Τουρκίας, ενώ κατευθυνόταν προς την Κω.
Τα θύματα ήταν άτομα που είχαν διαφύγει τον πόλεμο ή τις διώξεις από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, και κατευθύνονταν στην Ευρώπη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν ασφάλεια και προστασία.
Η Υ.Α. καλεί, για μια ακόμη φορά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα να δημιουργήσουν νόμιμες εναλλακτικές οδούς, ώστε να μη χρειάζεται απελπισμένοι πρόσφυγες να καταφεύγουν στα επικίνδυνα περάσματα αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Τέτοιες νόμιμες εναλλακτικές οδοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση από τις γειτονικές με τη Συρία χώρες, που σήμερα φιλοξενούν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, προγράμματα χορήγησης άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, ευέλικτες πολιτικές χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή εργασίας, και διευρυμένα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης.
Το προσωπικό της Υ.Α. βρίσκεται στο πλάι των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων, παρέχοντας επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, η ΜΕΤΑδραση και εθελοντές από χώρες της Ευρώπης, και σε συντονισμό με τις Αρχές, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων σε προσωρινή στέγαση, σίτιση, ένδυση, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και δυνατότητα επικοινωνίας με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 80.000 άτομα έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την επιπλέον στήριξη προς τους πρόσφυγες και καλεί για ταχεία εφαρμογή και επιπρόσθετα μέτρα»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική αύξηση των πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Επίσης, χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την επανεγκατάσταση (relocation) επιπλέον 120.000 ανθρώπων.

«Το σχέδιο επανεγκατάστασης δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει την αρχή για την εύρεση μιας λύσης», δήλωσε ο António Guterres, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της κρίσης, αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Το σχέδιο θα επιτύχει μόνο εάν δημιουργηθούν ισχυρές δομές στα σημεία εισόδου στην Ευρώπη για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας, την καταγραφή και τον αρχικό έλεγχο για τις ανάγκες προστασίας των ανθρώπων. Αυτές οι δομές θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την τωρινή ροή των 5.000 ανθρώπων κατά μέσο όρο που καταφτάνουν καθημερινά με βάρκες. Θα πρέπει επίσης να προσφέρουν σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας μια αξιόπιστη εναλλακτική έναντι των τωρινών χαοτικών ταξιδιών που επιχειρούν διασχίζοντας το ένα σύνορο μετά το άλλο στο έλεος εγκληματιών διακινητών.» Το πρόγραμμα, που είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες, θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, πρέπει να υπάρξει επίσης αποτελεσματική στήριξη για την επιστροφή με αξιοπρέπεια όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Η Υ.Α. καλωσόρισε επίσης την ανακοίνωση ότι θα διατεθεί νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες στις πρώτες χώρες ασύλου, κάτι που είναι εξαιρετικά αναγκαίο. «Είναι πάρα πολλές οι προσφυγικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι οποίες λαμβάνουν δυστυχώς ελλιπή χρηματοδότηση, αφήνοντας τους πρόσφυγες σε συνθήκες τόσο δυσμενείς που πολλοί επιλέγουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς άλλες χώρες,» είπε ο κ. Guterres. «Ο κόσμος θα συνεχίσει να αναζητά την ασφάλεια και τον τρόπο για να επιβιώσει κάπου αλλού εάν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες που προκαλούν τον αναγκαστικό εκτοπισμό.»

Όσον αφορά την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Υ.Α. εξακολουθεί να εμμένει στο ότι είναι αναγκαίο η διαχείριση των συνόρων να συνάδει με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, όπως με το να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου.

Η Υ.Α. εκφράζει την απογοήτευσή της για το ότι δεν έχουν προταθεί άλλα μέτρα, πέραν της επανεγκατάστασης, για τη δημιουργία περισσότερων νόμιμων εναλλακτικών οδών ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν με ασφάλεια στην Ευρώπη. Απευθύνουμε έκκληση για μια ουσιαστική και ταχεία αύξηση των νόμιμων ευκαιριών προκειμένου να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στην Ε.Ε. Σε αυτές τις νόμιμες οδούς περιλαμβάνεται η ενισχυμένη μετεγκατάσταση και η εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, η οικογενειακή επανένωση, οι ιδιωτικές χορηγίες και οι θεωρήσεις εισόδου για σπουδές και για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υ.Α., ένας στους 10 Σύρους πρόσφυγες χρειάζεται να μετεγκατασταθεί – πρόκειται συνολικά για 400.000 Σύροι πρόσφυγες. Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της θα πρέπει να υιοθετήσει ανάλογα εξαιρετικά μέτρα ανταπόκρισης με αυτά που έχουν αξιοποιηθεί και σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις. Χωρίς την ύπαρξη των εναλλακτικών αυτών, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έχουν ελάχιστες επιλογές, και η εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση των διακινητών είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα.

Η Υ.Α. έχει ενισχύσει τη δράση της στις χώρες που επηρεάζονται από τις τρέχουσες προσφυγικές ροές και είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως όλα τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, όπως και άλλων εμπλεκόμενων μερών, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην παρούσα κρίση.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία παρακινεί την Ευρώπη να αλλάξει πορεία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει τη βαθιά της πεποίθηση ότι μόνο με μια ενιαία ευρωπαϊκή έκτακτη ανταπόκριση θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η παρούσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ξεχωριστά μέτρα από μεμονωμένες χώρες δε θα επιλύσουν το πρόβλημα αλλά θα δυσχεράνουν την ήδη χαοτική κατάσταση που επικρατεί, παρατείνοντας την ταλαιπωρία του κόσμου που υποφέρει και αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των κρατών σε μια χρονική περίοδο που η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερη αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη.
Η Υ.Α. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που εισήγαγε πρόσφατα η Ουγγαρία, καθώς και για τον τρόπο που αυτά εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά περιορισμένη η πρόσβαση στα σύνορα για τους πρόσφυγες. Στη νέα νομοθεσία περιλαμβάνονται μέτρα αποτροπής, μερικά από τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν εφαρμόζονται σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
«Η Υ.Α. επαναλαμβάνει την έκκλησή της στις Ουγγρικές αρχές να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, σύμφωνα με τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της χώρας», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres. «Τα κράτη θα πρέπει να διαχειρίζονται τα σύνορά τους κατά τέτοιο τρόπο που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και να εγγυώνται το δικαίωμα του να ζητά κανείς άσυλο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η είσοδος στην Ουγγαρία έχει επιτραπεί μόνο σε λίγους αιτούντες άσυλο από το επίσημο συνοριακό σημείο διέλευσης. Η Υ.Α. εκφράζει σοκ και θλίψη βλέποντας Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων ταλαιπωρημένες οικογένειες με παιδιά, να εμποδίζονται να εισέλθουν στην Ε.Ε., με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.
Η Ουγγαρία έχει επίσης ξεκινήσει να επιστρέφει αιτούντες άσυλο στη Σερβία, παρά τις συστάσεις της Υ.Α. προς τις κυβερνήσεις. Ο ισχυρισμός ότι μπορεί να απογορεύεται η είσοδος στους πρόσφυγες επειδή υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέφονται στη Σερβία δεν λαμβάνει υπόψη του ότι το σύστημα ασύλου που οικοδομεί επί του παρόντος η Σερβία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μέγεθος της τωρινής ροής των ανθρώπων που χρειάζονται αποτελεσματική προστασία.
Όσον αφορά τους πρόσφυγες που κρατούνται για παράτυπη διέλευση του φράγματος στα σύνορα και που θα τους απαγγελθούν κατηγορίες, η Υ.Α. υπενθυμίζει στα κράτη τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και συγκεκριμένα το άρθρο 31 (μη επιβολή ποινικών κυρώσεων για παράτυπη είσοδο ή διαμονή για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες).
«Δεν συνιστά έγκλημα το να διασχίζεις τα σύνορα αναζητώντας άσυλο», δήλωσε ο κ. Guterres.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, και δεδομένων των αποτελεσμάτων της συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και της νέας πραγματικότητας στα ουγγρικά σύνορα, η Υ.Α. πρότεινε χθες ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στις Βρυξέλλες που περιλαμβάνει τα εξής:
1. Την άμεση δημιουργία δομών στην Ελλάδα για την υποδοχή, παροχή βοήθειας, καταγραφή και ταυτοποίηση των νεοαφιχθέντων.
2. Την άμεση εκκίνηση μιας διαδικασίας, από την Ελλάδα και από υφιστάμενα κέντρα στην Ιταλία, για την επανεγκατάσταση 40.000 προσφύγων στις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες, όπως συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διευρυνθεί με επιπρόσθετες δεσμεύσεις σε εθελοντικό επίπεδο από τα κράτη της Ε.Ε., σε σχέση με τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Ένα πακέτο εκτάκτου ανάγκης από την Ε.Ε. στη Σερβία ώστε να υπάρξει παρόμοια δυνατότητα για την κατάλληλη παροχή βοήθειας, την καταγραφή και την επανεγκατάσταση των ανθρώπων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, η Υ.Α. εμμένει στην ανάγκη για ουσιαστική αύξηση των ευκαιριών για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε γειτονικές με τη Συρία χώρες ώστε να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες διόδους προς την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης μετεγκατάστασης και της εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, της οικογενειακής επανένωσης και των θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή ανθρωπιστικούς λόγους.
Στο μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων μετακινούνται τώρα προς την Κροατία. Η Υ.Α. έχει προσφέρει άμεση στήριξη στις Κροατικές αρχές και κινητοποιεί την αποστολή επιπρόσθετων ομάδων και ειδών πρώτης ανάγκης και εξοπλισμού στην Ελλάδα και τη Σερβία, καθώς περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να καταφτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα.

 

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) / www.unhcr.org (Αγγλικά)
www.unhcr.gr/refugeestories / www.1againstracism.gr

Ακολουθήστε μας:
www.facebook.com/unhcrgreece
www.youtube.com/unhcrgreece
www.twitter.com/unhcrgreece

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.