Επιλέγω να βρεθώ κοντά στον κόσμο. Με ανοιχτές πόρτες για όσους αγαπούν, αλλά κι όσους πικραίνονται.  Σε κάθε περίπτωση με πράξεις, χωρίς να κρύβομαι πίσω από δάφνες του χτες. Με ξεκάθαρη θέση που βασίζεται στα 42 χρόνια αυτόνομης πορείας.

Άλλωστε την κριτική την αποζητώ, μια κι από τον κόσμο έρχομαι και σε αυτόν αναφέρομαι. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ακόμα και των μειοψηφιών είναι κατοχυρωμένο. Όχι μόνο δεν έχω πρόβλημα, αλλά το στηρίζω. Η δημοκρατία τους αφορά όλους. Την πλειοψηφία και τη μειοψηφία. Η κάθε άποψη είναι απόλυτα σεβαστή.

Όμως, η πρακτική της βίας δεν έχει σχέση ούτε με τον πολιτισμό, ούτε με τη δημοκρατία. Αντίθετα, η τεκμηρίωση, σε όσους θέλουν να κατακρίνουν την όποια πρωτοβουλία είναι απαραίτητη. Είναι οξυγόνο για την αμφισβήτηση, που για κάθε νέο και δυναμικό άνθρωπο, για κάθε κοινωνία αποτελεί όρο ζωής. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι απευθύνεται στα σωστά πρόσωπα. Είμαι φανατικά υπέρ του «όλα στο φώς».

Θα συνεχίσω το ταξίδι στις γειτονιές, μια και ο καλλιτέχνης αναπνέει όντας όρθιος δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον καθένα, με την ακαταμάχητη δύναμη της μουσικής και της ποίησης, κι όχι κρυμμένος.

Τη δική μου πρωτοβουλία, των συναδέλφων μου, των μουσικών, εκείνων που τη στήριξαν, την αγκάλιασε συντριπτικά ο κόσμος. Μπορεί η καλή είδηση να μην αποτελεί γεγονός, αλλά ευτυχώς είναι…

Αρκεί λοιπόν να φωτίσουμε και το αίσθημα των ανθρώπων  που γεμίζουν αυτές τις συναυλίες.

 

Γιώργος Νταλάρας

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας να τραγουδήσετε στις συνοικίες της βασανισμένης Αθήνας. Χαιρετίζω εσάς κ. Γιώργο Νταλάρα και τους μουσικούς που σας υποστηρίζουν. Για όσους έχουν αντιρρήσεις και επιδιώκουν με τη βία ή τη χλεύη να επιβάλλουν την προσωπική τους θέση νιώθω απέραντη ντροπή.

 2. Κύριε Νταλάρα, δεν αξίζετε να σας πετάνε σκουπίδια κάτι αγρία ζώα, μην τους αφήνετε έτσι! Κάνετε έλεγχο στη είσοδο, βάλτε ασφάλεια μέσα, μην εκτεθείτε έτσι!!! Αυτά που έγιναν δεν είναι δημοκρίτεια, είναι αναρχία, υστερία και μίσος. Είναι μιζέρια, είναι ντροπή και έχει πληγώσει όλους αυτούς που σας εκτιμούν και σας αγαπούν !

 3. Εάν ΤΩΡΑ ήσουν ένας ρακένδυτος με προφίλ «ναυαγίου της ζωής» και έβγαινες και έλεγες πως σε «είχαν φάει τα συστήματα» έχοντας ένα ρεπερτόριο 15-20 ουσιαστικών τραγουδιών (κατανοούμε όλοι τι σημαίνει «ουσιαστικό τραγούδι»), εάν στο παρελθόν σε είχαν «κουβαλήσει» σε καμιά εντατική λόγω αλκοόλ ή και άλλων ουσιών… όλοι αυτοί που πράξαν όπως πράξαν προχθές θα σε αποκαλούσαν «ΛΑΪΚΟ ΠΑΙΔΙ»… Γιατί, δεν νοείται λαϊκό παιδί χωρίς πάθη και λάθη κατά πολλούς. Η αρτιότητα, ο επαγγελματισμός αλλά κυρίως η υψηλή αισθητική σε αυτό που κάνει κάποιος απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ από όλους… Δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης. Απλά η οικονομική κρίση ξεμπρόστιασε και όλα τα υπόλοιπα… Ευχαριστούμε για όλα Γιώργο

 4. Γιώργο είμαστε μαζι σου. Τραγούδα για εμάς όλους που αγωνιζόμαστε και κρατάμε μέτωπο υπερασπίζοντας την Ελλάδα στην μακρινή Αυστραλία. Δεν ξεχνάμε την Ελλάδα μας, ένας λόγος είσαι εσύ. Έσυ έχεις αγωνιστή για την πατρίδα. Όταν όλοι οι άλλοι οι «λαϊκοι» άκουγαν Αυστραλία και γελουσαν εσύ μας τιμούσες και σε τιμουσαμε και σε τιμαμε. Γιώργο εσύ εκπαιδευσες μια ολόκληρη γενιά. Όταν οι άλλοι καναν αρπαχτές εσύ μας προσφέρεις και τα εδινες όλα. Για τα ρεμπέτικα που ξέρω, για τα μικρασιατικα, για τον «Μανωλακη» που μου έμαθες για τα δημοτικά που μου γνωρισες. Αυτο είναι το έργο του Νταλαρα. Και πάλι μαζι σου.

 5. Γιώργο, όσα έγιναν στον Ίλιον ήταν αποτρόπαια και ειδεχθή. Μην στενοχωριέσαι. Είμαστε μαζί σου ό,τι και να γίνει. Τα τραγούδια σου, η απίστευτη φωνή σου, η συνεπής και σοβαρή στάση σου όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση, σε μια εποχή που η ευτέλεια γίνεται σημαία. Τα τελευταία γεγονότα δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να αλλοιώσουν την εικόνα σου ή να επισκιάσουν το έργο σου, που είναι ανεπανάληπτο..

 6. Ήσουν, είσαι και θα είσαι ο ένας και μοναδικός.Το σωστό πρότυπο του άντρα, του καλλιτέχνη του ήθους και της αξιοπρέπειας. Συνέχισε για μας που σε πιστεύουμε και σε αγαπάμε μια ζωή. Καλή δύναμη.

 7. I feel shame, anger and sadness. Greece died that moment those cowards attacked you.May God have mercy on their souls. You are the greatest icon, My menthor in Music and Life. Keep your head up sir and always remember: We are millions around the world that Will fight with you! All My love and respect.

 8. Είμαστε πάντα μαζί σου. Μην το ξεχνάς αυτό. Η κορυφή που βρίσκεσαι είναι ανυπόφορη για κάποιους. Η υγεία σου να είναι το πρώτιστο μέλημά σου. Σε θέλουμε υγιή και δυνατό.

 9. Δευτέρα 5/3/12 ώρα 18:00. Έξω από το κλειστό γυμναστήριο Κακαούρης στο Ίλιον, πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά και καρτερικά κάτω από ανοικτές ομπρέλες για να χειροκροτήσει τον μεγάλο καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα. Ορισμένοι ήδη σιγοψιθυρίζουν τραγούδια του και στα μάτια ζωγραφισμένη η λαχτάρα για να απολαύσουν την αξεπέραστη φωνή του. Στο μυαλό μου ξυπνούν μνήμες συναυλιών του στο Θέατρο Πέτρας….να ραγίζουν οι πέτρες και στο τέλος να μας αποχαιρετά με το Καληνύχτα κι ο κόσμος να ζητά κι άλλο κι άλλο, και ο Γιώργος Νταλάρας εκεί… να συνεχίζει με ακόμα ένα κι άλλο ένα τραγούδι.. Δε σε χορταίνουμε ποτέ. Η πόρτα στο γυμναστήριο ανοίγει. Άνθρωποι κάθε ηλικίας γεμίζουν τον χώρο. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι δίνουν το παρόν, κάποιοι ίσως δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τον απολαύσουν από κοντά. Φοβερή πρωτοβουλία οι δωρεάν συναυλίες του. Και ξάφνου μια ομάδα 40 ατόμων καταφέρνουν να χαλάσουν το κλίμα. Και σκέφτομαι: Μήπως πετώντας καρέκλες προσπαθούν να κλέψουν λίγη από τη δόξα του? Και ποιος είναι ασήμαντος αυτός που δέχεται το γιαούρτι και συνεχίζει να τραγουδά χωρίς να χάνει νότα (άρτιος καλλιτέχνης) ή εκείνος που το ρίχνει? Ειλικρινά νιώθω ντροπή… Από την άλλη νιώθω δικαιωμένη βλέποντας πλήθος κόσμου να χειροκροτά και να αδιαφορεί για το αδικαιολόγητο μένος μιας μικρής ομάδας ατόμων. Ομάδα που αποτελείται από ανθρώπους αδαείς, μικρόψυχους, δειλούς(φορούσαν κράνη), απολίτιστους.
  Με μεγάλη εκτίμηση στον άνθρωπο και καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα,
  Ταλούμη Έλενα

 10. Dear Maestro! No wonder they say that the voice – the sound of the soul. Your soul is high. You have proved it once again. Therefore, your voice has power over our souls. And no matter where these souls inhabit. I live in Russia. But my admiration for you as an artist and the man is huge. God grant you strength!

 11. δεν ηθελα να γραψω τοσο καιρο τιποτα απλως διαβαζα τις αντιδρασεις του κοσμου.δεν αντεξα ομως πρεπει να πω δυο παγματα¨.μεγαλωσα με τα τραγουδια σου σε ειχα σα θεο !!!!απο μικρο παιδι μεχρι τα 50 μου!!!!δεν ηθελα να ακουω φημες για σενα δεν τις πιστευα.μεχρι που ηρθε η ελλαδα μας σε αυτη την τραγικη κατασταση (η καλυτερα που τη φερατε και λεω φερατε βαζωντας και σενα μεσα το γιατι ολοι το καταλαβαινουν),να βγαινεις και να λες οτι συμφωνεις με την εκχωριση της εθνικης κυριαρχιας !!!!!!ποιος?εσυ που εφτασες να γινεις οτι εγινες πρωτοτραγουδωντας ΝΑΤΑΝΕ ΤΟ 21 !!!! ΤΟ Η ΣΜΥΡΝΗ ΜΑΝΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ!!!!δεν θα πω τιποτε αλλο δεν θα σε βρισω την μεαλυτερη τιμωρια θα την εχεις απο δω και μπρος γιατι θα τελειωσεις μονος!

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.