Υπογράφει: Θανάσης Γιώργου – Ελίνα Κωστελέτου
19/08/2013

 

Κάποτε το Κατράκειο θέατρο ήταν γνωστό ως Κοκκινόβραχος της Νίκαιας. Όλα ξεκίνησαν από μια εξαιρετική ιδέα του… σπουδαίου σκηνοθέτη Μίνωα Βολανάκη. Τα νταμάρια, δηλαδή, στις διάφορες υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, να μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού. Να βλέπει ο απλός κόσμος θεατρικές παραστάσεις και να ακούει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες σε σπουδαία τραγούδια.

 

Το 1982 πήρε τις σχετικές άδειες (για τις «Γιορτές Βράχων» στα λατομεία-νταμάρια σε Βύρωνα, Πετρούπολη, Νίκαια). Γρήγορα η ιδέα του Βολανάκη βρήκε συμπαραστάτες ηθικά και πρακτικά. Ο Γιάννης Βόγλης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιώργος Νταλάρας ήταν κάποιοι από τους καλλιτέχνες που βοήθησαν στην υλοποίηση του σχεδίου μαζί με την ισχυρή στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Βλέπετε, κάποτε λειτουργούσαν ομαδικά κι εμπνευσμένα για κοινό σκοπό. Κάποτε θεωρούσαν τον πολιτισμό ανάγκη κι όχι πολυτέλεια. Ο Νταλάρας, λοιπόν, (επειδή το σημερινό θέμα τον περιέχει, όσον αφορά το video που ακολουθεί) για αρκετά χρόνια –και ειδικά για το θέατρο της Κοκκινιάς του- προσέφερε τις προσωπικές αμοιβές των συναυλιών του εκεί, ώστε να δημιουργηθεί και με τη δική του συμβολή, το σημερινό ανοιχτό θέατρο που όλοι θαυμάζουμε. Το Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, που κατασκευάστηκε το 1984 και είναι χωρητικότητας 5.500 θέσεων! Κι αυτό, θεωρούμε πως έγινε, όχι από ελεημοσύνη αλλά από ευγνωμοσύνη κι ανταπόδοση στην γειτονιά που γεννήθηκε. Προφανώς η Κοκκινιά και οι γείτονες στις αυλές της άσκησαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση συνείδησης πολίτη κι όχι κοπρίτη.

 

Οι πρώτες εκδηλώσεις στα παλιά νταμάρια του Καραμπίνη λοιπόν, ή Κοκκινόβραχο, πραγματοποιήθηκαν το 1982, ενώ από το 1983 μέχρι σήμερα διοργανώνεται από το Δήμο Νίκαιας μεγάλος κύκλος εκδηλώσεων. Δυο από τις πρώτες και ιστορικές, θα λέγαμε, συναυλίες πραγματοποιήθηκαν εκεί το καλοκαίρι του ’83 στα πλαίσια του «Μουσικού Αύγουστου» που διοργανώθηκε υπό την εποπτεία του Μίκη Θεοδωράκη. Το Σάββατο 27 Αυγούστου ο Θεοδωράκης παρουσίασε μια σειρά από γνωστά τραγούδια του, με το Γιώργο Νταλάρα και τη Δήμητρα Γαλάνη, με την οποία ένα χρόνο πριν, είχε συνεργαστεί για τη δημιουργία του δίσκου «Χαιρετισμοί». Κάποια τραγούδια από το συγκεκριμένο κύκλο, ακούστηκαν σε αυτή την εκδήλωση. Την επόμενη μέρα,Κυριακή 28 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η συναυλία αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, η οποία χωρίστηκε σε τρία μέρη. Στο πρώτο ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε πέντε τραγούδια του Τσιτσάνη, στο δεύτερο ο Αντώνης Καλογιάννης τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, ενώ στο τρίτο ακούσαμε το Βασίλη Τσιτσάνη να τραγουδά μια ανθολογία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, έχοντας στο πλευρό του την Ελένη Γεράνη. Ιστορική ήταν η στιγμή όταν ο Τσιτσάνης με τον Θεοδωράκη τραγούδησαν μαζί το «Κάποια μάνα αναστενάζει».

 

Στην πρώτη συναυλία του Θεοδωράκη, αποσπάσματα από την οποία έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί, έπαιξαν οι μουσικοί: Λ. Καρνέζης, Γ. Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Σ. Κασσάρας (πιάνο), Ν. Μανιάτης (κιθάρα), Μ. Μίχος (μπάσο), Μ. Κιτάνης (πνευστά), Μπ. Μαλλίδης (μπαγλαμά) και Χρ. Γκοτσίνας (ντραμς).

 

Στο video που ακολουθεί:
1)Μανούλα μου ο γιόκας σου (Μίκης Θεοδωράκης) Γιώργος Νταλάρας
2)Χαίρε (Μίκης Θεοδωράκης) Δήμητρα Γαλάνη
3)Τη ρωμιοσύνη μην την κλαίς (Μίκης Θεοδωράκης-Γιάννης Ρίτσος)
Μίκης Θεοδωράκης-Γιώργος Νταλάρας Από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στον Κοκκινόβραχο της Νίκαιας (νυν Κατράκειο) στις 27 Αυγούστου 1983. (Αρχείο Ελίνας Κωστελέτου)

 http://www.youtube.com/watch?v=7GU68bf5iik

 

Πηγή: http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=7496&Itemid=44

 

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.