Καθώς η αγωνία για την αυριανή μέρα κορυφώνεται, είναι φως και παρηγοριά η νωπή μνήμη της συναυλίας με τον Κώστα Γαβρά την περασμένη Κυριακή.  Όταν ανέβηκε στη σκηνή με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του.  «Σας ευχαριστώ» είπε στον κόσμο που πλημμύρισε το Περιστέρι σε μια πλημμυρισμένη από τη βροχή και από συγκίνηση νύχτα.  «Είναι η ωραιότερη νύχτα της ζωής μου, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές μας.  Θα τα καταφέρουμε όμως, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα γιατί έχουμε περάσει και χειρότερα και έχουμε αντέξει.»Αυτή την αγωνία μοιραζόμαστε όλοι και αυτή την παρότρυνση έχουμε ανάγκη αυτή την κρίσιμη στιγμή.  Διανοούμενοι και καθημερινοί άνθρωποι. Ότι και αν επιλέξουμε αύριο, ας εμποδίσουμε το διχασμό, ας κρατήσουμε τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις μας όπως ταιριάζει σε ελεύθερους ανθρώπους και ας αρνηθούμε τους προσηλυτισμούς, τις προπαγάνδες και τη χειραγώγηση.  Καλύτερα να εκφράζουμε τις θέσεις μας με τις πράξεις μας και τη στάση της ζωής μας, παρά με ανέξοδα λόγια.  Όλοι έχουμε τις απόψεις μας, τις ενστάσεις μας και κυρίως την ιδεολογία μας, αλλά στις δύσκολες ώρες είμαστε, όπως έλεγε ο Σεφέρης, τίμιοι οπαδοί της δημοκρατίας.

Ο λαός μας δεν αντέχει άλλη λιτότητα.  Η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης είναι άδικη.   Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη αυτή την στιγμή δεν είναι το προπύργιο της ελευθερίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, απ’ όπου ξεκίνησε.  Η Ευρώπη άλλοτε μας βοήθησε και άλλοτε μας καταδυνάστευσε.  Μας οφείλει όμως όσα της οφείλουμε.  Οφείλουμε να παλέψουμε για τη βελτίωσή της.  Για να ξανακερδίσουμε την Ευρώπη του Αντενάουερ, του Σπινέλι, του Πάλμε, του Μπερλινγκουέρ.

Με περίσκεψη και νηφαλιότητα λοιπόν, αποφασίζουμε κατά συνείδηση.  Και η συνειδητή απόφαση του ενός, δεν μπορεί να θεωρείται ασυνειδησία από τον άλλο.  Διεκδικούμε το δίκαιο και το ηθικό για την πατρίδα μας και την νέα γενιά στην οποία είμαστε υπόλογοι.  Τη Δευτέρα θα ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία μας, σύμφωνα με την απόφασή μας.

Καλή ψήφο.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.