«Άνθρωποι που φεύγουν διωγμένοι χωρίς τη θέλησή τους, άνθρωποι που έζησαν τη βία, τη φρίκη του πολέμου, τον κίνδυνο της δικής τους ζωής και των αγαπημένων τους, φεύγουν με τρόμο στην ψυχή, απέραντη αγωνία για την επόμενη ημέρα… Αφήνουν πίσω τους τα πάντα και παίρνουν μαζί τους μόνο την ελπίδα του γυρισμού στην πατρίδα.»

«People who are forced to flee, people who have survived violence, the horrors of war, the risk for their own lives and the lives of their loved ones; they are leaving with terror in their soul and with endless anxiety about the next day… They leave everything behind and take with them only the hope of returning to their homeland»

 

 

 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων,
η Υ.Α. παρουσιάζει την εκστρατεία
«Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ!»

Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), η Υ.Α. ξεκινά μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με στόχο την προβολή των καταστροφικών επιπτώσεων του πολέμου στις οικογένειες. Δεκάδες διασημότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής την εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ», την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε στη διεύθυνση http://www.unhcr.gr/1family.

Η 20ή Ιουνίου είναι η ημέρα που όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη για να τιμήσουν τη δύναμη και το κουράγιο των περισσότερων από 45 εκατ. ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμου ή διώξεων. Πολυάριθμες προσφυγικές κρίσεις έχουν οδηγήσει τεράστιο αριθμό ανθρώπων στη φυγή – όμως η κάλυψη των συγκρούσεων συχνά παραβλέπει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου.

Μέσω μηνυμάτων και δυναμικής προτροπής σε δράση, η εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στο κοινό ότι, πίσω από τις στατιστικές, τα θύματα του πολέμου είναι οικογένειες – μητέρες, πατέρες, γιοι και κόρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο οικογένειες ανά λεπτό διαφεύγουν από τη βία ή τις διώξεις.

Όταν οι οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μπορεί να έχουν μόνο 1 λεπτό για να συλλέξουν ό,τι χρειάζονται, προκειμένου να γλιτώσουν από τη βία. Η εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» στοχεύει στη συμμετοχή των πολιτών, από τους οποίους ζητά  να συλλογιστούν πώς θα ήταν αν χρειαζόταν μέσα σε 1 λεπτό να πάρουν την οικογένειά τους και να φύγουν, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους.

 

Η εκστρατεία στην Ελλάδα

Η ιδέα της έκκλησης για συντονισμένη δράση βασίζεται σε μια σειρά φωτογραφιών, με τίτλο «Κάτι από την πατρίδα». Μέσα από τις φωτογραφίες και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν, αυτή η σειρά αναδεικνύει τις συνταρακτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι οικογένειες των προσφύγων, όταν αναγκάζονται να ξεριζωθούν. Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Ελλάδα μάς οδηγούν σε ένα ταξίδι που στοιχειώνει τη μνήμη, καθώς εξιστορούν πώς έφτασαν μέχρι εδώ και φωτογραφίζονται με αντικείμενα που πήραν μαζί τους: ενθύμια, όπως φωτογραφικά άλμπουμ, ή και χρηστικά αντικείμενα, όπως το τηλέφωνο που τους επιτρέπει να συνομιλούν με τους συγγενείς τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υ.Α. ζητά από τον καθένα μας να μπει στη θέση των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να σκεφτεί τι θα έπαιρνε μαζί του, αν αναγκαζόταν να ξεριζωθεί. Καθένας μπορεί να ανεβάσει στη σελίδα http://www.unhcr.gr/1family  μια φωτογραφία με το αντικείμενο που θα επέλεγε ή να στείλει ένα σχετικό tweet, χρησιμοποιώντας το hashtag #1family. Οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο Pinterest, σε ειδική σελίδα για αυτή τη σειρά. Πολλές προσωπικότητες διεθνούς φήμης έχουν ήδη στηρίξει την εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη Καλής Θέλησης της Υ.Α., Γιώργου Νταλάρα.

Η εκστρατεία «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ» θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

 

http://pinterest.com/refugees/the-most-important-thing/

http://www.unhcr.gr/1family/

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ποτέ δεν μπορούμε να πάμε πίσω στην πατρίδα, έχουμε λάβει μακριά το σπίτι

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.