Δημήτρης Λάγιος
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΤΡΑΚΑΣΟΛ» ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ

Κλείνουν φέτος 25 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου. ‘Όπως γίνεται πάντα όταν περνούν τα χρόνια, λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην κοινωνία, στην τέχνη, στα γράμματα. Κι’ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν ή διάβασαν για την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων.

Μια τέτοια λοιπόν προσωπικότητα είναι ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Λάγιος, ο οποίος μέσα στην σύντομη παραμονή του στην ζωή, -πέθανε στα 39 του χρόνια – έγραψε τόσα σημαντικά αριστουργήματα που δικαιολογούν απόλυτα το ότι αυτόν τον σημαντικό άνθρωπο τιμούμε σήμερα με διάφορες εκδηλώσεις. Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι τραγούδια όπως «Των Αθανάτων», «Καρτερούμεν», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Τι πάθος», «Γενιά με τα φτερά σου τ’ανοιχτά», «Περαστικός κι’αμίλητος», «Τρελλοβάπορο», ανήκουν στο Δημήτρη Λάγιο;

Πόσοι γνωρίζουν ότι τον Δημήτρη Λάγιο επέλεξε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης για να μελοποιήσει ένα από τα σπουδαιότερα του ποιήματα «Ο ήλιος ο ηλιάτορας»;

Ο Δημήτρης Λάγιος αγάπησε τον τόπο μας όσο κανένας άλλος. Ύμνησε τον τόπο μας , το λαό μας , τους αγώνες μας.

Ο Πολιτιστικός όμιλος Διάσταση, οργανώνει φέτος δύο σημαντικές εκδηλώσεις για να τιμήσει τον μεγάλο αυτό φίλο της «Διάστασης» και της Κύπρου.

Η πρώτη παράσταση γίνεται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου ΤΡΑΚΑΣΟΛ και της Τράπεζας Κύπρου, κάτω από τον τίτλο «Ρωγμές». Οι «Ρωγμές» είναι μια σειρά από μουσικά θέματα που έγραψε ο Δημήτρης Λάγιος και ερμήνευσε η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας. Αρκετά από τα θέματα αυτά θα ακουσθούν στις δύο παραστάσεις που θα γίνουν στις 16 και 18 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο ΤΡΑΚΑΣΟΛ, στην Λεμεσό. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ακόμη τραγούδια μέσα από τον κύκλο ποιημάτων «Αγιογραφίες» που έγραψε στην μνήμη του Δημήτρη Λάγιου ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος και μελοποίησε ο συνθέτης Βάσος Αργυρίδης. Τα καινούργια αυτά τραγούδια καθώς και κάποια τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου θα ερμηνεύσουν ο Στέφανος Γεωργιάδης, η Υακίνθη Λάγιου και το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης». Στην παράσταση ¨Ρωγμές» πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ομάδα Χορού της «Διάστασης».

Η δεύτερη παράσταση θα γίνει στον υπέροχο συναυλιακό χώρο του Μεταλλείου της Σκουριώτισας όπου στις 16 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί η παράσταση «Βαπόρι Στολισμένο βγαίνει στα βουνά». Σ’αυτή θα συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, φίλος του συνθέτη και ερμηνευτής του μεγαλύτερου μέρους του έργου του, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Υακίνθη Λάγιου και το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης» με την καθοδήγηση της Αντριάνας Σεργίδου και συμμετοχή 10μελούς ορχήστρας .
Θα ακουσθούν τραγούδια από τα έργα «Ο ήλιος ο ηλιάτορας», «Αη Λαός» που πρωτο ερμήνευσε η Σωτηρία Μπέλλου, «Εδώ που γεννηθήκαμε», «Αθανάτων», «Ερωτική Πρόβα». Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όσοι καταφέρουν να βρεθούν στον μαγευτικό χώρο του μεταλλείου θα ζήσουν υπέροχες στιγμές και θα σιγοτραγουδήσουν τα υπέροχα τραγούδια αυτού του μεγάλου συνθέτη.
Την οργάνωση έχει το Μεταλλείο Σκουριώτισσας, οι Κοινότητες Σολιάς και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Διάσταση»

Ήδη άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων από την Tickethour.com.cy Τηλ 77 77 70 40
το «Ταμείο στην Οδού Ειρήνης 158» στην Λεμεσό Τηλ 25 37 28 55 και από το Μεταλλείο της Σκουριώτισας για πληροφορίες. Τηλ: 22 583 500

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.