Έστω και μια οικογένεια που χωρίζεται βίαια εξαιτίας ενός πολέμου είναι πολύ… Με αφορμή το προχθεσινό τραγικό ναυάγιο όμως δεν μιλάμε για χωρισμό, αλλά για θάνατο. Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύριοι) βυθίστηκε προχθές έξω από το Φαρμακονήσι. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 χρονών πνίγηκαν, 2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά αγνοούνται. Το Λιμενικό περισυνέλεξε 16 ανθρώπους από τους επιβαίνοντες… Δραματικές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, αναφέρουν ότι το σκάφος που ρυμούλκησε τη βάρκα τους, έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα σε άσχημο καιρό όταν συνέβη το δυστύχημα. Οι ίδιοι οι άνθρωποι φώναζαν βοήθεια, ενώ στο σκάφος υπήρχαν μωρά παιδιά… Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος με την ελάχιστη πείρα της θάλασσας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό. Πως χάθηκαν για ακόμα μια φορά αυτές οι ανθρώπινες ζωές; Πως και πότε θα διερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες αυτής της τραγωδίας;

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, οι γιατροί, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και όλοι εμείς οι απλοί πολίτες δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και τ’ αυτιά σε αυτά τα τραγικά γεγονότα. Χρειάζεται συντονισμένη έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών και σε κάθε αρμόδιο, για να σταματήσει αυτό το σφαγείο των ανθρώπινων ζωών. Άνθρωποι με τα παιδάκια τους στην αγκαλιά, άνθρωποι σε απόγνωση λόγω πολέμου και διωγμών πέφτουν στα χέρια δουλεμπόρων να ακολουθούν επικίνδυνα περάσματα, θαλάσσια ή και χερσαία. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες «παρασημοφορούν» δυστυχώς, κάθε τόσο τη χώρα μας με μομφές και καταγγελίες. Είναι ένα θλιβερό γεγονός που κάνει τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας να πονούν και να ντρέπονται.

 

Για πληρέστερη ενημέρωση, επικοινωνήστε με:
Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: nanou@unhcr.org
Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) / www.unhcr.org (Αγγλικά)

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Απαντήστε στο σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.